Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Hallux Valgus

Wat is Hallus Valgus?

Hallux(grote teen) valgus is een stands afwijking van de grote teen en is een veelvoorkomende aandoening, die lastig en pijnlijk kan zijn en die men vaak lelijk vindt. Hoe ouder we worden hoe meerde kans toeneemt op deze aandoening Ongeveer 33% van de volwassenen heeft enige  mate van een hallux-valgus stand afwijking. Dit komt vaker voor bij vrouwen als bij mannen. In 80% van de gevallen is pijn de voornaamste klacht. De progressie van de vergroeiing en symptomen gaat bij sommige patiënten snel, bij anderen blijft de aandoening zonder klachten. De afwijkende stand en het verergeren hiervan komt door het verplaatsen van de pees van de grote teen strekker(extensor hallucis longus). Hierdoor kunnen er bij de basis van de grote teen ook botwoekeringen ontstaan die zorgen voor een verdikking aan de buitenkant van het gewricht.

Hallux valgus

Behandeling van Hallux valgus.

Conservatieve behandeling van een hallux valges richt zich een aantal punten pronatie grote teen gewricht en de bewegingsbeperking in de basis van de grote teen. Het is daarom van belang deze factoren als onderdeel van de algehele voetfunctie mee te nemen in de evaluatie van de conservatieve behandeling. Daarnaast richt de behandeling zich op een ander belangrijke onderdeel, het schoeisel. Ook word de stand van de voeten (platvoeten, holvoeten) bekeken en meegenomen in het onderzoek en

Hallux Rigidus

Hallux Rigidis

Wat is Hallux Rigidis?

Hallus rigidis is een aandoening aan het zelfde gewricht als de hallus Valgus. In plaats van dat de teen naar buiten wijst neemt nu alleen de bewegelijkheid in alle richtingen sterk af. Dit ontstaat als gevolg van artrose Dit kan voor stijfheid en pijn zorgen.

Behandeling van een Hallux Rigidis.

De behandeling van een Hallux Rigidis bestaat voornamelijk aan het losmaken en weer bewegelijk maken van de grote teen. Dit hangt ook vooral af van in welke fase van de artrose het gewricht zich bevind. Mogelijk kan er een operatie nodig zijn.