Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Femoro-acetabular impingement

Wat is Femoro-acetabular impingement?

Femoro-acetabular impingement (Fai) oftewel inklemmingklachten van de heup komt het vaakst voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar het komt net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Er zijn verschillende vormen van deze inklemmings- klachten van de heup. Het kan zijn dat er een verdikking zit in de heup kop of een meer puntige kraakbeenrand die om het gewricht zit. Deze heup klachten komen vooral voor bij atletische en actieve mannen en  bij vrouwen van middelbare leeftijd die veel activiteiten doen waarbij een grote bewegelijkheid van de heup nodig is bijvoorbeeld dansen of turnen. Tijdens deze activiteiten kan de rand van het gewricht en de heup kom tegen elkaar komen en zorgen voor irritatie. Afwijkingen kunnen van genetische aard zijn, een vergrote bewegelijkheid of bijvoorbeeld herhaalde traumata bij contactsporten en de hierboven genoemde oorzaken.

Fysiotherapie bij inklemmings- klachten van de heup.

Patiënten klagen over het algemeen liespijn dit is vaak in combinatie met klikken, ploppen en haperen van de heup. Dit gebeurt dan al bij eenvoudige handelingen, zoals gaan zitten of  het uitvoeren van een ‘squat’ beweging. Soms is er ook lage rugpijn, bil pijn of bovenbeenpijn aanwezig.

De fysiotherapeut kan een aantal test doen om te kijken of er ook daadwerkelijk inklemmings- klachten aanwezig zijn. Na het stellen van de diagnose word er samen gekeken naar een passen behandelingsplan. De fysiotherapie behandeling zal voornamelijk bestaan uit een stukje oefentherapie en rekkingen van de omliggende spieren.