Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Anterieure kniepijn

Wat is anterieure kniepijn

De precieze oorzaak van anterieure(voorzijde) kniepijn is onbekend. Vaak is deze multifactorieel en wordt veroorzaakt door een combinatie van verkeerde stand van de onderste extremiteit en een disbalans van de heup en knie spieren. Overbelasting kan ook een belangrijke factoor zijn in het ontstaan van deze klachten. Patiënten met anterieure kniepijn klagen het meest over klachten rondom de knieschijf. Anderen klagen over instabiliteit van de patella(knieschijf). De patiënten met voornamelijk pijnklachten ervaren de klachten na de fysieke activiteiten, patiënten met patella instabiliteit ervaren de klachten tijdens de fysieke activiteiten. Bekend is dat een hypermobiele patella een duidelijke relatie heeft met patellofemorale pijn.

De hypermobiliteit is dan voornamelijk in zijwaartse richting. Een verkeerde sporing van de knieschijf vaak gaat samen met een vertraagde aanspanning van de m. vastus medialis. Bekend is dat bij patiënten met anterieure knieklachten de m. vastus lateralis eerder aanspant dan de m. vastus medialis tijdens het traplopen. Deze klachten komen voornamelijk bij jonge, actieve mensen voor. Een grote versnelling van activiteiten vanwege sport of militaire training resulteert vaker in deze klachten bij volwassenen. High-intensity training kan tot overbelasting van het patellofemoraal gewricht leiden, dit gecombineerd met valgus stand en het naar buiten glijden van de knieschijf kan leiden tot overbelasting van de structuren rondom het patellofemoraal gewricht. Anterieure kniepijn kan een vicieuze cirkel worden, vanwege de pijn kunnen de spieren van onderste extremiteit verzwakken.

Fysiotherapie behandeling van anterieure knieklachten.

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de behandel effecten patellofemorale pijnklachten.
Een behandelingen bestaande uit combinaties van fysiotherapie, oefentherapie en behandeling met tape lijken voor deze klachten het beste te helpen. Fysiotherapie kan dan bijvoorbeeld bestaan uit het verbeteren van de lengte van de omliggende spieren, en het op een juiste manier gebruik maken van de functie van de knie. Oefentherapie van vooral gericht zijn op het verbeteren van de spierkracht en stabiliteit van de knie.