Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Knie artrose

Wat is knie artrose?

 

Artrose word in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. Het is een langzaam proces met wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeenverlies kan er ook veranderingen plaatsvinden in het ondergelegen bot. Er kan woekering optreden van het bot aan de gewrichtsranden (osteofyten). Hierdoor kan het synoviale membraan (zorgt voor aanmaak van gewrichtsvloeistof) geprikkeld zijn, wat leidt tot gewrichtsontsteking.

Text Block Title

Wat is knieartrose?

Knieartrose is vaak van een combinatie van meerdere factoren. Zowel systemische factoren zoals erfelijke belasting, voeding, en botdichtheid. ook lokale biomechanische factoren zoals spierzwakte, overgewicht, werk gerelateerde belasting en knietrauma’s beïnvloeden in meer of mindere mate het ontstaan van knieartrose. Knieartrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij knieartrose is de belangrijkste verandering een vermindering van de dikte en kwaliteit van het kraakbeen. Als reactie daarop verdikt het onderliggende (subchondrale) bot en vindt aan de randen van het gewricht osteofyt vorming plaats. Tevens ontstaat een chronische ontsteking van het synoviale weefsel. Het gevolg van deze processen is een onregelmatig gewrichtsoppervlak, benige verbreding van het gewricht, mogelijke verdikking van het gewrichtskapsel en soms ophoping van synoviale vloeistof (hydrops).Voorkomende klachten zijn pijn, een bewegingsbeperking en op den duur verlies van functie, zoals verminderde spierkracht, instabiliteit van de gewrichten en crepitaties(knarsen knakken).

Fysiotherapie behandeling van knieartrose.

Voorlichting en advies dat is afgestemd is op de individuele patiënt met knieartrose zijn een belangrijk onderdeel van de conservatieve behandeling. Door het krijgen van inzicht en dit combineren met de huidige leefstijl worden er vaak al een aantal doelstellingen duidelijk. Ook is het belangrijk dat we de knie weer volledig kunnen bewegen. Hiervoor zijn mobilisaties nodig, hiervoor is fysiotherapie noodzakelijk voor. Het belangrijkste gedeelte is oefentherapie, alle patiënten met knieartrose krijgen een persoonlijk programman waarin FITT-factoren leidend zijn.

Vergoeding door verzekeraars.

Sinds 2018 is (oefen) therapie voor mensen met knieartrose vergoed vanuit de basis verzekering. Dit houd in dat de bovenstaande behandeling 12 keer vanuit de basisverzekering word vergoed. Behandeling dient volgens de KNGF-Richtlijn te worden uitgevoerd. De 12 behandeling gaan we van het eigen risico af.