Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Knieband letsel

Wat is knieband letsel?

In en rond om de knie bevinden zich een aantal banden die zorgen voor stevigheid van de knie. In de knie bevinden zich de kruisbanden die ervoor zorgen dat het onderbeen niet naar voren of naar achteren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De collaterale banden bevinden zich aan de zijkanten van de knieën en zorgen ervoor dat de knieën niet te ver zijwaarts kan buigen.

Bij een trauma met een grote inwerkende kracht neemt de kans op een gedeeltelijke scheuring. Bij een collaterale bandletsel zal doorgaans zwelling en pijn aan de zijkant van de knieën ontstaan Een geïsoleerd collaterale bandletsel zal in de meeste gevallen binnen drie maanden spontaan genezen. Een letsel van de voorste kruisband treedt meestal op bij een plotselinge beweging waarbij de voet naar buiten en de knie naar binnen beweegt of een geforceerde naar voren verplaatsing van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen tijdens risicosporten een groter risico op een voorstekruis bandletsel hebben dan mannen.

Een achterste kruisbandruptuur is meestal het gevolg van een fors trauma. In de tweede lijn wordt dit letsel niet alleen na sportletsel maar ook na verkeersletsel gevonden (dashboard trauma). Naast dat deze banden kunnen (in)scheuren, kunnen deze ook verrekt worden door een trauma of langdurige verkeerde of overbelasting.

Fysiotherapie behandeling van kniebandletsel.

De fysiotherapie behandeling bij de fysiotherapeut kan uit een aantal onderdelen bestaan, het adviseren en inzichten geven in de knieklachten, het toepassen van fysiotherapeutische technieken en voornamelijk oefentherapie. Het weer volledig kunnen bewegen van het knie gewricht en de spier op de juiste belastbaarheid brengen of houden is daar een belangrijk onderdeel van.

Button