Osteopenie en Osteoporose
Wat is Osteopenie?
Osteopenie is letterlijk, vermindering van bot. Dit kunnen we al merken doordat onze lengte wat in ons paspoort vermeld staat niet meer overeenkomt met de lengte op dit moment. Er word door een specialist vast gesteld dat er minder botmassa aanwezig is in vergelijking met mensen van uw leeftijd. De fysiotherapeut kan deze diagnose niet stellen en mocht de fysiotherapeut dit verdenken zal hij u terug sturen naar de huisarts. Het bot is minder stevig en heeft daarom tijdens bijvoorbeeld een val meer kans op breken. Osteopenie kan een voorstadium zijn voor het verkrijgen van osteoporose waarbij de dichtheid van het bot verder is afgenomen.
Wat is Osteoporose?
Osteoporose is de ergere vorm van Osteopenie. De botontkalking is erger dan bij osteopenie maar ook de botdichtheid is nog verder afgenomen. De kans op botbreuken bij een val is verder toegenomen. Op dit moment word er door de Internist een plan gemaakt voor het vertragen van verder afname van botdichtheid en ontkalking. Dit kan medicamenteus zijn maar ook in combinatie met bewegen en oefentherapie.
Risico factoren van het krijgen van osteopenie en osteoporose
- Osteoporose kan soms erfelijk bepaald zijn,
- ouder worden, na 35e begint de afbraak al van het lichaam,
- vrouwen lopen meer risico dan mannen, dit heeft te maken met de hormoonhuishouding vooral na de overgang,
- corticosteroïden (ontstekingsremmers) gebruik bij bijvoorbeeld COPD / longemfyseem
Wat kunt u zelf doen aan osteopenie en osteoporose?
- voldoende bewegen,
- Stoppen met roken,
- gezonde voeding met voldoende vitamines en mineralen.
- alcohol gebruik beperken (ook risico met vallen),
- valpreventie
Fysiotherapie bij Osteopenie en osteoporose.
Als eerst is het belangrijk om inzicht te geven in ziektebeeld van osteoporose en osteopenie. Wanneer dit allemaal duidelijk is gaan we bewegen onder begeleiding, de training zal dan bestaan uit het trainen van de evenwicht en balans om een stuk valpreventie te ondervangen. Ook gaan we fysiek trainen, dat zal bestaan uit kracht training en trainingen die druk belasting geven op onze botten om verdere achteruitgang van de botdichte te voorkomen. Samen met al deze oefeningen gaan we werken aan een goede houding zodat we al onze botten en structuren op een juiste manier belast worden. Helaas kunnen we botontkalking en het verminderen van de botdichtheid niet enorm verbeteren. Maar door te trainen kunnen we het proces vertragen en zorgen dat de kans op breuken niet toeneemt.