Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Bppd

Wat is Bppd?

Bppd staat voor benigne paroxysmale positieduizeligheid. De patiënt met BPPD heeft klachten die in aanvallen optreden. Deze zijn houdingsafhankelijk en is een goedaardige duizeligheid. BPPD komt vaak voor en is meestal goed te behandelen binnen de fysiotherapie. Mensen met BPPD hebben last van draai duizeligheid die ontstaat na het maken van een beweging van het hoofd, zoals omdraaien in bed of omhoog kijken. De klachten zijn meestal binnen één minuut weer verdwenen, maar kunnen ook voor langere tijd aanhouden.  mensen kunnen naast de duizeligheid ook misselijk zijn of moeten ze braken.

Wat is de oorzaak van Bppd?

BPPD is een stoornis van het evenwichtsorgaan. In het evenwichtsorgaan bevinden zich kristallen die aan kleine haartjes verbonden zijn. Bij patiënten met BPPD zijn deze kristallen losgeraakt en hebben zich verplaatst naar een andere plek. Bij bewegen van het hoofd bewegen de kristallen mee met de vloeistofstroom. Dit leidt tot prikkeling van het evenwichtsorgaan. Wanneer de kristallen niet op de goede plek liggen, kan dit duizeligheid veroorzaken. 

Het loslaten van de kristallen treedt vaak spontaan op, zonder een duidelijke oorzaak. Duidelijke oorzaken kunnen bijvoorbeeld een hoofdtrauma, een chronische oorontsteking en een periode van bedlegerigheid. Boven de 50 jaar komt BPPD het vaakst voor.  Om vast te kunnen stellen of er inderdaad sprake is van BPPD, zijn er een aantal simpele test. De meest gebruikte is de Dix Hallpike er wordt hiermee geprobeerd herkenbare duizeligheid op te wekken met eventuele nystagmus.

De fysiotherapie behandeling van BPPD.

BPPD is over het algemeen goed met fysiotherapie te behandelen. Er zijn een aantal oefeningen en technieken die we in de fysiotherapie gebruiken voor de behandeling van BPPD.  De Epley-manoeuvre is een kiep en draai oefening die we gebruiken om de duizeligheid te verminderen of te laten verdwijnen. Meestal zijn dan 2 of 3 behandelingen bij de fysiotherapie voldoende.  Een andere mogelijkheid zijn de oefeningen volgens Brandt-Daroff.