Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Cervicogene Hoofdpijn.

Wat is cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is een van de vormen die uit de nek kan komen. Ook Spierspanningshoofdpijn is een van de hoofdpijn vormen die hier vandaan kan komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals uitstralende pijn vanuit spieren, gewrichten en andere weefsels hoog in de nek.  Spanning en stress hebben hier een belangrijke invloed op. Spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn veel overlappen en hierdoor niet altijd duidelijk te onderscheiden zijn.

Hoe ontstaat cervicogene hoofdpijn?

De drie bovenste nekwervels vormen een belangrijke bron van hoofdpijn. Alle gewrichten tot en met de derde wervel kunnen hoofdpijn veroorzaken op verschillende plaatsen op hoofd. Het kan zo zijn dat er gewrichten vast gaan zitten. Men kan dan pijn in de nek voelen en dit kan uitstralen richting het hoofd. Ook kan de ontstaan door langdurige statische belasting of een verkeerde houding van de rug, schouders en hoofd. Deze vormen een belangrijke oorzaak voor irritaties in de nek waardoor hoofdpijn kan ontstaan. Bij kantoormedewerkers of scholieren en studenten wordt dit vaak versterkt door toename van spanning en/of werkdruk. De manueel therapeut gaat deze mogelijke spanningsbronnen samen met u in kaart brengen om deze te kunnen voorkomen en deze voor te zijn. Ook kunnen deze nek en hoofdpijn klachten ontstaan door een snelle of onverwachte beweging. Na een val of ongeluk kan het zijn dat er weefselschade is of is geweest waardoor de nek geprikkeld is of wordt waardoor er hoofdpijn ervaren kan worden. 

Manuele therapie cervicogene hoofdpijn.

De manueel therapie behandeling van Cervicogene Hoofdpijn is gericht op het wegnemen van de oorzaak van de pijn, dit kan een beperkte beweeglijkheid zijn of inn combinatie met het verminderen van de spierspanning. Manuele mobilisaties of manipulaties worden uitgevoerd om de mobiliteit te herstellen. Manipulaties is het "kraken"van de nek en mag alleen uitgevoerd worden door een manueel therapeut. De spierspanning hersteld middels rekkingen, fricties of massage aangepakt.