Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Spierspanninghoofdpijn (TTH)

Wat is spierspanningshoofdpijn?

Spierspanningshoofdpijn is een van de vormen die ook uit de kan nek. Ook Cervicogene hoofdpijn is ook een van de hoofdpijn vormen die hier vandaan kan komen. Deze vorm van hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals uitstralende pijn vanuit spieren, gewrichten en andere weefsels hoog in de nek. Ook hebben spanning en stress hier een belangrijke invloed op. spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn veel overlappen en hierdoor niet altijd duidelijk te onderscheiden zijn.

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn verhoogde spierspanning van de nek en schoudergordel. Spanningshoofdpijn komt bijvoorbeeld voor bij een langdurige onjuiste houding achter een computer of vergelijkbare activiteiten. De verhoogde spierspanning in de nek in schouder spieren zorg voor hoofdpijn doordat de spier ook harder aan de aanhechtingen trekken bij de schedel op hoog in de nek. Hoofdpijnklachten beginnen vaak zonder duidelijke oorzaak, er is geen ongeluk of trauma geweest.


In de eerste fase is er ook niet veel pijn maar kan er een zwaar, gespannen gevoel zijn op hoofd, soms een lichte hoofdpijn en wat stijfheid in de nek. Klachten kunnen hierna geleidelijk toenemen in intensiteit en de frequentie. In het begin kan het vaak nog met medicatie opgevangen worden later niet altijd meer.

Manuele therapie bij spanningshoofdpijn.

De behandeling van spanningshoofdpijn door middel van manuele therapie is gericht op het wegnemen van de spierspanning. Er word gekeken naar de spierkracht van de nekspieren, stabiliteit van de nek, ook zal er gekeken naar psychosociale factoren zoals stress die ook vaak hun werking op de nekspieren hebben. Een gecombineerde manuele therapie behandeling van rekkingen, oefeningen, massage en manuele therapie geeft meestal een goed resultaat. Manuele therapie richt zich bij spanningshoofdpijn met name op het losmaken van de nek. Het kan zijn dat de bewegelijkheid van de gewrichten is afgenomen. De manueel therapeut kan deze los "kraken"om de bewegelijkheid te verbeteren maar heeft ook andere techniek heirvoor.