Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Artrose.

Artrose in de lage rug?

 

Artrose word in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. Het is een langzaam proces met wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeenverlies kan er ook veranderingen plaatsvinden in het ondergelegen bot. Er kan woekering optreden van het bot aan de gewrichtsranden (osteofyten). Hierdoor kan het synoviale membraan (zorgt voor aanmaak van gewrichtsvloeistof) geprikkeld zijn, wat leidt tot gewrichtsontsteking.

Artrose in de lage rug komt meestal voor tussen de onderste 2 niveaus L4-L5 en L5-S1. Dit komt omdat hier de meeste druk op komt. Op de andere niveaus kan ook artrose voorkomen maar dit komt in verhouding een stuk minder vaak voor. U zult merken dat als u in de ochtend uit bed komt u wat stijver bent en u eerst “op gang” moet komen. Ook als u een langere tijd heeft gezeten kan het zijn dat u weer wat van deze stijfheid ervaart. Vaak word de pijn niet alleen in de lage rug gevoeld maar kan ook doortrekken naar de billen. Aan de artrose zelf kunnen we niet veel, dit zit in de gewrichten is zoals hierboven staat beschreven een proces wat ontstaat en hoort bij het ouder worden. De symptomen en klachten die we van de artrose ervaren kunnen we echter wel beïnvloeden. Het is namelijk niet zo dat iedereen met artrose hier last van heeft.

Fysiotherapie voor lage rug artrose.

Voor de handeling zal er in gezet moeten worden op het weer volledig kunnen bewegen van de lage rug. Dit behandel de manueel therapeut door middel van verschillende mobilisatie technieken en “huiswerk” oefeningen. Zodra de bewegelijk van de rug is toegenomen gaan we deze ook weer gebruiken. Dit doen we dan door middel van oefentherapie om de rugpijn te verminderen en de spieren te verstevigen en soepele te houden. Vaak is de lage rugpijn na een week of 8 weer verdwenen.

lage rugpijn