Nekhernia
Wat is een nekhernia?
Een Nekhernia is letterlijk een uitstulping van de tussenwervelschijven in Nek. Veel mensen hebben zoon uitstulping maar pas als deze op een zenuw drukt ontstaan er Pijnklachten. Binnen de fysiotherapie is dit een klacht die we regelmatig tegenkomen. Vaak hangt het van de ernst van de klachten af of er behandeld kan worden met fysiotherapie of dat er misschien een operatie nodig is. Neurochirurgen voeren ongeveer 10.000 operaties uit voor een nekhernia per jaar. Voor een lage rug hernia is dit aantal nog veel meer. Ook zien wij dit vaker voorkomen binnen de fysiotherapie.
Hoe ontstaat een nekhernia?
De tussenwervelschijf word gedurende het ouder worden onderheven aan verouderingsprocessen in de vorm van slijtage en degeneratie. Dit komt bij iedereen voor in meer meerdere of mindere mate. Het kan zijn dat er een scheur ontstaat in de vezelige kraakbeenring die om de kern zit van de tussenwervelschijf. Hierdoor kan de kern naar buiten komen en dit noemen we een hernia. Op het moment dat deze uitpuilt zoekt hij de plek op waar de meeste ruimte zit, meestal is dit in het gebied waar de zenuw loop dit richting de armen gaat. Vaak gaan nekklachten aan het optreden van een hernia vooraf. Hierdoor kan het zijn dat door fysiotherapie behandelingen de klachten kunnen veranderen. De symptomen van een hernia kunnen een uitstralende pijn zijn richting de armen dit kan gepaard gaan met een doof of prikkelend gevoel in de arm, vaak tot in de vingers. Ook kan er kracht verlies, gevoelsstoornissen of verandering van zenuw reflexen ontstaan.
Stellen van een diagnose binnen de fysiotherapie?
Als fysiotherapeut kunnen we wij een aantal testen doen om te kijken of het inderdaad gaat om een hernia. Verder is het verhaal van de patiënt erg belangrijk hiervan gaan we meestal het eerst uit. Mocht het zo zijn dat er inderdaad een sterke verdenking is door de fysiotherapeut op een hernia kan er contact op worden genomen met de huisarts. Hiermee word verder overlegd voor het plan van aanpak. Het kan zijn dat er verder word gegaan met fysiotherapie of dat er eerst verder aanvullend onderzoek moet worden gedaan door een neuroloog. Dit wordt dan vaak gedaan door het maken van een mri in combinatie met een aantal tests.
Een operatie
Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden. Met rust en fysiotherapie gaan 70 tot 80% van alle hernia’s vanzelf weer over. Men moet dus niet te vroeg besluiten tot operatie, aan de andere kant is het zo, dat bij te lang wachten het herstel na een ingreep vertraagd kan zijn. In het algemeen houdt men aan niet eerder dan na 6 weken te, maar wel binnen 6 maanden als de klachten dan nog bestaan.
Fysiotherapie bij een nekhernia
Fyiotherapie bij een nekhernia zal in het begin vooral bestaan uit het verminderen van de symptomen. Dit kan door het aanleren en opzoeken houdingen die minder pijn op prikkelingen in de arm geven. In de eerste periode zal de pijn in de arm het meest aanwezig zijn, zelfs meer als nekpijn. De klachten zullen in het begin het ergst zijn omdat de hernia dan tegen de hernia aan drukt. Ook is de hernia een stof wat niet op dit plek hoort te zitten en gaat het lichaam proberen dit te herstellen, er komt dat een soort ontsteking en vocht bij. Hierdoor wordt de zenuw nog meer bekneld. De fysiotherapeut zal specifiek bewegingen en oefeningen met u doen en probeert de fysiotherapeut wat meer ruimte voor de zenuw te krijgen. Uiteindelijke zal deze eerste fase overgaan en zal de hernia kleiner worden of zelf geheel door het lichaam worden opgenomen. Hierdoor zullen de pijnklachten in de arm ook geleidelijk minder worden. De fysiotherapie zal worden uitgevoerd op basis van pijn. We willen de zenuw niet onnodig nog meer prikkelen.