Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Knieklachten

Knie klachten en Fysiotherapie

Knie klachten kunnen in veel verschillende vormen voorkomen. De knie bestaat uit een aantal onderdelen en verschillende structuren.  Om te weten te komen welke van deze structuren zijn aangedaan is er een goed lichamelijk onderzoek nodig.

Het knie gewricht.

Het knie gewricht bestaat uit 3 botten het dijbeen, scheenbeen en de knieschijf. De bot stukken staan met elkaar in verbinding via een kraakbeen laag, zodat de knie soepel kan bewegen. De kraakbeen laag is elastisch en dempt schokken en stoten. Om de gewricht heen zit het kapsel, bekleed met slijmvlies waar voedingsstoffen in zitten voor het kraakbeen en dat eveneens dient als smeermiddel voor het gewricht.  Voor de stevigheid van het gewricht zijn er een aantal kniebanden, de collaterale banden aan de zijkanten van de knie en kruisbanden binnen in de knie. Voor een goede pasvorm van het dijbeen zitten meniscus op het scheenbeen.

Hoe ontstaan knie klachten?

Knie klachten kunnen ontstaan door een disbalans in de belasting en belastbaarheid van de knie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijden het sporten of op het werk. Sommige sporten of werkzaamheden zijn belastend voor knieën, op oudere leeftijd zou er ook sprake kunnen zijn van verouderingsprocessen oftewel artrose. Het dan zijn dat kniebanden verrekte worden of zelfs scheuren door een ongelijk of trauma.

Hieronder staan een aantal knie klachten opgesomd die veelal voorkomen in de fysiotherapie praktijk: