Knieklachten

Knieklachten en Fysiotherapie

 Knieklachten kunnen in veel verschillende vormen voorkomen. De knie bestaat uit een aantal onderdelen en verschillende structuren.  Om te weten te komen welke van deze structuren zijn aangedaan is er een goed lichamelijk onderzoek nodig.

Het kniegewricht.

De knie gewrichten bestaan uit 3 botten het dijbeen, scheenbeen en de knieschijf. De bot stukken staan met elkaar in verbinding via een kraakbeen laag, zodat de knie soepel kan bewegen. De kraakbeen laag is elastisch en dempt schokken en stoten. Om de gewricht heen zit het kapsel, bekleed met slijmvlies waar voedingsstoffen in zitten voor het kraakbeen en dat eveneens dient als smeermiddel voor het gewricht.  Voor de stevigheid van het gewricht zijn er een aantal kniebanden, de collaterale banden aan de zijkanten van de knie en kruisbanden binnen in de knie. Voor een goede pasvorm van het dijbeen zitten meniscus op het scheenbeen.

Hoe ontstaan knieklachten?

Knieklachten kunnen ontstaan door een disbalans in de belasting en belastbaarheid van de knie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijden het sporten of op het werk. Sommige sporten of werkzaamheden zijn belastend voor knieën, op oudere leeftijd zou er ook sprake kunnen zijn van verouderingsprocessen oftewel artrose. Het dan zijn dat kniebanden verrekte worden of zelfs scheuren door een ongelijk of trauma.

Hieronder staan een aantal knieklachten opgesomd die veelal voorkomen in de fysiotherapie praktijk:

  • Knie artrose
  • meniscusletsel
  • kniebanden letsel
  • anterieure kniepijn

Knie artrose

Wat is knie artrose?

Artrose word in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. Het is een langzaam proces met wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeenverlies kan er ook veranderingen plaatsvinden in het ondergelegen bot. Er kan woekering optreden van het bot aan de gewrichtsranden (osteofyten). Hierdoor kan het synoviale membraan (zorgt voor aanmaak van gewrichtsvloeistof) geprikkeld zijn, wat leidt tot gewrichtsontsteking.

Wat is knieartrose?

Knieartrose is vaak van een combinatie van meerdere factoren. Zowel systemische factoren zoals erfelijke belasting, voeding, en botdichtheid. ook lokale biomechanische factoren zoals spierzwakte, overgewicht, werk gerelateerde belasting en knietrauma’s beïnvloeden in meer of mindere mate het ontstaan van knieartrose. Knieartrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij knieartrose is de belangrijkste verandering een vermindering van de dikte en kwaliteit van het kraakbeen. Als reactie daarop verdikt het onderliggende (subchondrale) bot en vindt aan de randen van het gewricht osteofyt vorming plaats. Tevens ontstaat een chronische ontsteking van het synoviale weefsel. Het gevolg van deze processen is een onregelmatig gewrichtsoppervlak, benige verbreding van het gewricht, mogelijke verdikking van het gewrichtskapsel en soms ophoping van synoviale vloeistof (hydrops).Voorkomende klachten zijn pijn, een bewegingsbeperking en op den duur verlies van functie, zoals verminderde spierkracht, instabiliteit van de gewrichten en crepitaties(knarsen knakken).

Behandeling van knieartrose.

Voorlichting en advies dat is afgestemd is op de individuele patiënt met knieartrose zijn een belangrijk onderdeel van de conservatieve behandeling. Door het krijgen van inzicht en dit combineren met de huidige leefstijl worden er vaak al een aantal doelstellingen duidelijk. Ook is het belangrijk dat we de knie weer volledig kunnen bewegen. Hiervoor zijn mobilisaties nodig, hiervoor is fysiotherapie noodzakelijk voor. Het belangrijkste gedeelte is oefentherapie, alle patiënten met knieartrose krijgen een persoonlijk programman waarin FITT-factoren leidend zijn.

Vergoeding door verzekeraars.

Sinds 2018 is (oefen) therapie voor mensen met knieartrose vergoed vanuit de basis verzekering. Dit houd in dat de bovenstaande behandeling 12 keer vanuit de basisverzekering word vergoed. Behandeling dient volgens de KNGF-Richtlijn te worden uitgevoerd. De 12 behandeling gaan we van het eigen risico af.

Meniscusletsel.

Wat is meniscusletsel?

Meniscusletsel ontstaat vaak als gevolg van geforceerde draaibeweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen tijdens het een gebogen knie (meeste gevallen) of strekkende beweging. Meer dan de helft van de gevallen gebeurd tijdens het sporten, ongeveer een derde tijdens het werk of privésfeer en 18% van de knieletsels in het verkeer. Degeneratief meniscusletsel kan spontaan ontstaan. Dit komt meer voor op oudere leeftijd.
Meniscusletsel kan in de acute fase en enige tijd na het trauma gepaard gaan met hydrops(zwelling), pijn en slotklachten bij buigen of strekken van de knie. Een buigbeperking eventueel geremd door pijnklachten is eerder regel dan uitzondering. Bij een slotstand van de knie na een trauma is vaak sprake van een meniscusletsel. Het kan zijn dat er een scheur in de meniscus is ontstaan of dat er een gedeelte los is gaan laten van het bot.

Behandeling van meniscusletsel.

Klachten na meniscusletsel kunnen binnen drie maanden tot een jaar aanzienlijk verminderen.
In het buitenste één derde deel van de menisci zou er spontaan herstel op kunnen treden, dit deel is doorbloed en met zenuwen geïnnerveerd. Verder kan fysiotherapie in combinatie met oefentherapie helpen bij het herstel. Er worden vooral gekeken naar de bewegelijkheidsmogelijkheden van de knie en de pijn die daarbij komt. Ook wordt doormiddel van spierversterkende oefeningen de stabiliteit van de knie geoefend wat goede ondersteuning kan bieden.

Knieband letsel

Wat is knieband letsel?

In en rond om de knie bevinden zich een aantal banden die zorgen voor stevigheid van de knie. In de knie bevinden zich de kruisbanden die ervoor zorgen dat het onderbeen niet naar voren of naar achteren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. De collaterale banden bevinden zich aan de zijkanten van de knieën en zorgen ervoor dat de knieën niet te ver zijwaarts kan buigen.

Bij een trauma met een grote inwerkende kracht neemt de kans op een gedeeltelijke scheuring. Bij een collaterale bandletsel zal doorgaans zwelling en pijn aan de zijkant van de knieën ontstaan Een geïsoleerd collaterale bandletsel zal in de meeste gevallen binnen drie maanden spontaan genezen. Een letsel van de voorste kruisband treedt meestal op bij een plotselinge beweging waarbij de voet naar buiten en de knie naar binnen beweegt of een geforceerde naar voren verplaatsing van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen tijdens risicosporten een groter risico op een voorstekruisbandletsel hebben dan mannen.

Een achterste kruisbandruptuur is meestal het gevolg van een fors trauma. In de tweede lijn wordt dit letsel niet alleen na sportletsel maar ook na verkeersletsel gevonden (dashboard trauma). Naast dat deze banden kunnen (in)scheuren, kunnen deze ook verrekt worden door een trauma of langdurige verkeerde of overbelasting.

Behandeling van kniebandletsel.

De behandeling bij de fysiotherapeut kan uit een aantal onderdelen bestaan, het adviseren en inzichten geven in de knieklachten, het toepassen van fysiotherapeutische technieken en voornamelijk oefentherapie. Het weer volledig kunnen bewegen van het knie gewricht en de spier op de juiste belastbaarheid brengen of houden is daar een belangrijk onderdeel van.

Anterieure kniepijn

Wat is anterieure kniepijn

 De precieze oorzaak van anterieure(voorzijde) kniepijn is onbekend. Vaak is deze multifactorieel en wordt veroorzaakt door een combinatie van verkeerde stand van de onderste extremiteit en een disbalans van de heup en knie spieren. Overbelasting kan ook een belangrijke factoor zijn in het ontstaan van deze klachten. Patiënten met anterieure kniepijn klagen het meest over klachten rondom de knieschijf. Anderen klagen over instabiliteit van de patella(knieschijf). De patiënten met voornamelijk pijnklachten ervaren de klachten na de fysieke activiteiten, patiënten met patella instabiliteit ervaren de klachten tijdens de fysieke activiteiten. Bekend is dat een hypermobiele patella een duidelijke relatie heeft met patellofemorale pijn.

De hypermobiliteit is dan voornamelijk in zijwaartse richting. Een verkeerde sporing van de knieschijf vaak gaat samen met een vertraagde aanspanning van de m. vastus medialis. Bekend is dat bij patiënten met anterieure knieklachten de m. vastus lateralis eerder aanspant dan de m. vastus medialis tijdens het traplopen. Deze klachten komen voornamelijk bij jonge, actieve mensen voor. Een grote versnelling van activiteiten vanwege sport of militaire training resulteert vaker in deze klachten bij volwassenen. High-intensity training kan tot overbelasting van het patellofemoraal gewricht leiden, dit gecombineerd met valgus stand en het naar buiten glijden van de knieschijf kan leiden tot overbelasting van de structuren rondom het patellofemoraal gewricht. Anterieure kniepijn kan een vicieuze cirkel worden, vanwege de pijn kunnen de spieren van onderste extremiteit verzwakken.

Behandeling van anterieure knieklachten.

De afgelopen is er veel onderzoek gedaan naar de behandel effecten patellofemorale pijnklachten.
Een behandelingen bestaande uit combinaties van fysiotherapie, oefentherapie en behandeling met tape lijken voor deze klachten het beste te helpen. Fysiotherapie kan dan bijvoorbeeld bestaan uit het verbeteren van de lengte van de omliggende spieren, en het op een juiste manier gebruik maken van de functie van de knie. Oefentherapie van vooral gericht zijn op het verbeteren van de spierkracht en stabiliteit van de knie.