Schouderklachten

Schouderklachten en fysiotherapie

Bij het Fysiotherapie Kraaijenzank in Horst kunnen wij u helpen met het voorkomen en genezen van klachten. Zoekt u bijvoorbeeld een ervaren fysiotherapeut voor schouderklachten? Dan kunt u bij ons terecht. Andere veelvoorkomende problemen zoals knieklachten en nekklachten kunnen ook aangepakt worden door ons team van ervaren fysiotherapeuten. Zo kunt u binnen de kortste keren weer pijnloos door het leven gaan. Wij behandelen volgens de richtlijnen van het KNGF en het NVMT.

 Dit doen wij enerzijds met behulp van handgreeptechnieken en massages. Anderzijds stellen wij ook effectieve oefeningen voor u samen, zodat u uw lichaam kunt blijven trainen. Dankzij deze combinatie van technieken zult u zo snel mogelijk verbetering voelen. Uiteraard wordt iedere behandeling op maat gemaakt, zodat wij precies de problemen aanpakken waar u last van heeft. 

Bent u dus op zoek naar een fysiotherapeut voor schouderklachten of andere spier- en gewrichtsproblemen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Fysiotherapie Kraaijenzank is te vinden aan de Gasthuisstraat 2 in Horst. Wij staan klaar voor iedereen in deze regio die op zoek is naar effectieve manuele therapie. Wilt u graag een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij u zo snel mogelijk van uw klachten af kunnen helpen.

Binnen de fysiotherapie zijn we veel mensen die last hebben van schouderklachten. Schouderpijn is de op één na meest voorkomende klacht van het houdings- en bewegingsapparaat. Mensen hebben een pijnlijke of stijve schouder en kunnen de schouder slecht bewegen of hebben er minder kracht in. Dit kan belemmeringen opleveren in het dagelijks leven.

Het schoudergewricht is een complex gewricht, bestaande uit een kop en kom en vele andere structuren. Het schouderblad en sleutelbeen ook onderdeel uit van de schoudergordel wat op onze ribbenkast hang en door middel van spieren kan functioneren. Vaak komt pijn door het niet goed bewegen van de schouder. Soms beweegt het schoudergewricht zelf niet goed en soms werken de schouder spieren niet goed genoeg. Slechts in enkele gevallen is er iets in de schouder kapot of beschadigd. Vaak gaat schouder pijn niet vanzelf over. Mensen lopen vaak te lang door met de gedachten dat het vanzelf wel over gaat. Dit is vaak ook het geval maar niet altijd.

Het schouder gewricht.

Het schoudergewricht bestaat uit kop van de bovenarm en een kom van het schouderblad.  Samen met het sleutel been zijn dit de botten die samen de schouder gordel vormen. Rondom het gewricht bevind zich een ingewikkeld stelsel van kapsel, pezen, band en spieren. Het schouder gewricht is normaal gesproken een zeer bewegelijk kogel gewricht.

Wat kunt u zelf doen bij schouderklachten?

Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer uw dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en pas ze aan waar nodig. Als een bepaalde beweging de schouderklachten erger maakt, kunt u deze beter niet meer doen. Doen veel bewegingen pijn, probeer dan om een paar keer per dag uw schouder verschillende kanten op te bewegen. Wissel bewegingen af. Raadpleeg een deskundige voor advies op maat.

Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op uw herstel. Hoe meer zorgen u zich maakt, hoe minder snel u herstelt. Het is heel begrijpelijk dat u zich zorgen maakt. Het kan helpen om informatie over uw klachten te krijgen zodat u weet waar u aan toe bent en wat u kan verwachten.

Voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten, niet of minder roken helpt bij uw herstel.
Het is goed om actief te blijven, in huis of op uw werk. Misschien dat u de eerste paar dagen uw werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.
Een éénmalig consult bij de fysio/manueel therapeut kan u helpen om in te schatten met wat voor type klachten u te maken heeft, wat u kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor u van toepassing zijn.

Hieronder staan een aantal klachten opgesomd die veelal voorkomen in de fysiotherapie praktijk:

  • Subacromiale schouderklachten
  • Frozen shoulder
  • scapulaire Dyskinesie

Naast deze klachten kan er natuurlijk nog veel meer aan de hand zijn met de schouder, zoals een schouder uit de kom. Echter zijn hier alleen de meest voorkomende schouderklachten beschreven die we in de praktijk bij ons tegenkomen.

 

Subacromiale schouderklachten

Wat zijn Subacromiale schouderklachten

De term “SubAcromiaal PijnSyndroom” afgekort als SAPS zijn klachten die voortkomend uit aandoeningen van structuren in de subacromiale ruimte, meestal veroorzaakt door inklemming van de rotatorcuffpezen, slijmbeurs of lange bicepspees. Hoewel schouderklachten relatief vaak voorkomen, blijkt het moeilijk om de juiste diagnose te stellen. De klachten bestaan uit pijn die patiënten s ’nachts uit de slaap kan houden en verergert bij bewegen van de arm. Draaien van de arm in zijwaarts geheven stand geeft vaak pijn. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm, de elleboog of de hand en zijn er tintelingen in de hand. Bovenhoofdse werkzaamheden verergeren de klachten. De pijn wordt met name ervaren vanaf de schouder tot in de bovenarm.

Fysiotherapie bij Subacromiale schouderklachten.

Vanuit de orthopedische en fysiotherapeutische hoek wordt tot nu toe veel meer de nadruk gelegd op de anatomische oorzaak, vandaar dat daar de naam “impingement syndroom” standaard is.
Echter, de hypothese van mechanische “impingement” van de rotator cuff onder het acromion lijkt steeds minder sterk onderbouwd te zijn. De behandeling van deze klachten bestaat uit verschillende fase. Omdat deze klachten regelmatig terug kunnen komen is er een gestructureerde aanpak opgezet. Deze zal bestaan uit het verbeteren van de pijn, met name ’s nachts. Dit kan ook met behulp van bepaalde medicatie (Nsaid’s). Daarna zal de behandeling steeds meer overgaan naar oefentherapie.

Frozen Shoulder

Wat is een Frozen shoulder?

Frozen shoulder of Adhesive capsulitis is een musculoskeletale aandoening die regelmatig wordt gezien in de fysiotherapie praktijk. De meeste frozen shoulders komen voor in de leeftijd tussen de 40-60 jaar. Een frozen shoulder is zeldzaam bij mensen onder de 40 jaar . Frozen shoulder komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het karakteriseert zich door een spontaan opkomende pijn met geleidelijk toenemende progressieve afname van de schouder mobiliteit wat leidt tot een afname van functie van de schoudergordel. De niet dominante schouder is iets vaker aangedaan dan de aangedane schouder. Een frozen shoulder is een pijnlijke en stijve aandoening wat goed reageert op intra-articulaire steroide. Het gewrichtskapsel is verdikt en ontstoken.

Fysiotherapie bij een frozen shoulder.

Er zijn 3 fases waarin een frozen shoulder zich kan bevinden.

Pijnlijke fase: Stekende pijn en constante zeurende pijn, voornamelijk in de nacht. Er is meestal geen duidelijke oorzaak. De pijn verergert en blijft gemiddeld 2-9 maanden aanwezig met toenemende stijfheid. De klachten reageren niet of nauwelijks op NSAID’s. In deze fase kunnen we mobiliseren op geleide van de pijn.

Stijfheidsfase: De stijfheidsfase duurt gemiddeld 3-12 maanden, maar kan veel langer duren. De stijfheid manifesteert zich in alle bewegingsrichtingen en beperkt de betrokkenen ernstig in de ADL activiteiten. Met name de exorotatie is vrijwel onmogelijk, zowel in de passieve als actieve richting. Betrokkene heeft vaak moeite met slapen. Ook in deze fase is het op geleide van pijn behandelen.

Herstel fase: De mobiliteit neemt langzaam weer toe, normaal gesproken binnen een periode van 5-26 maanden met een gemiddelde van 30 maanden. In deze fase kan de spierkracht weer worden opgebouwd en word er gestreefd naar een volledige mobiliteit van de schouder.

Scapulaire Dyskinesie.

Wat is scapulaire Dyskinesie?

Het is moeilijk om scapulaire(schouderblad) beweging te meten vanwege de relatief diepe ligging van het schouderblad. Maar ook vanwege de overliggende spieren en de potentieel complexe natuur van de positie en beweging van het schouderblad tijdens armbewegingen en functionele taken. Scalulaire dyskinesieis het verkeerd meebewegen van het schouderblad tijdens het bewegen van de arm. Vaak wordt dit gevonden in combinatie met andere schouder klachten. Echter is de precieze relatie hiertussen niet duidelijk is. Scapulaire dyskinesie kan zowel de oorzaak als het gevolg zijn van een schouder blessure. Het kan klachten aan de schouder verergeren of de behandeling en uitkomst nadelig beïnvloeden.

Fysiotherapie bij scapulaire Dyskinesie.

Tijdens het onderzoek van de schouder wordt er gekeken naar het bewegen van het schouderblad en met of deze een andere stand aanneemt dan de andere zijde. Door met de arm en dezelfde bewegingen voorwaarts en zijwaarts te maken kan de fysiotherapeut kijken of er een verschil is tussen het linker schouderblad. Aangeraden wordt om Dynamische Scapulaire dyskinesie testen toe te passen om te kijken of dit van invloed kan zijn op het herstel van de klachten. Tijdens de behandeling moet ernaar worden gestreefd om de schouder zou mobiel mogelijk te krijgen zonder bewegingsbeperkingen. Hierna is het goed dat er weer een goede balans ontstaat tussen de spieren rondom de schouder. Dit kan door middel van kracht en/of reactie training.
Er zijn 4 verschillende vormen van scapulaire dyskinesie met elk een aparte aanpak. Hiervoor het dus belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld.