Schouderklachten

Schouderklachten en fysiotherapie

Bij het Fysiotherapie Kraaijenzank in Horst kunnen wij u helpen met het voorkomen en genezen van klachten. Zoekt u bijvoorbeeld een ervaren fysiotherapeut voor schouderklachten? Dan kunt u bij ons terecht. Andere veelvoorkomende problemen zoals knieklachten en nekklachten kunnen ook aangepakt worden door ons team van ervaren fysiotherapeuten. Zo kunt u binnen de kortste keren weer pijnloos door het leven gaan. Wij behandelen volgens de richtlijnen van het KNGF en het NVMT.

Dit doen wij enerzijds met behulp van handgreep technieken en massages. Anderzijds stelt de fysiotherapeut een effectief oefenprogramma voor u samen, zodat u uw lichaam kunt blijven trainen. Dankzij deze combinatie van technieken zult u zo snel mogelijk verbetering voelen. Uiteraard wordt iedere fysiotherapie behandeling op maat gemaakt, zodat wij precies de problemen aanpakken waar u last van heeft. 

Bent u dus op zoek naar een fysiotherapeut voor schouderklachten of andere spier- en gewrichtsproblemen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Fysiotherapie Kraaijenzank is te vinden aan de Gasthuisstraat 2 in Horst. Wij staan klaar voor iedereen in deze regio die op zoek is naar effectieve manuele therapie. Wilt u graag een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op, zodat wij u zo snel mogelijk van uw klachten af kunnen helpen.

Binnen de fysiotherapie zijn we veel mensen die last hebben van schouderklachten. Schouderpijn is de op één na meest voorkomende klacht van het houdings- en bewegingsapparaat. Mensen hebben een pijnlijke of stijve schouder en kunnen de schouder slecht bewegen of hebben er minder kracht in. Dit kan belemmeringen opleveren in het dagelijks leven.

Het schoudergewricht is een complex gewricht, bestaande uit een kop en kom en vele andere structuren. Het schouderblad en sleutelbeen ook onderdeel uit van de schouder gordel wat op onze ribbenkast hang en door middel van spieren kan functioneren. Vaak komt pijn door het niet goed bewegen van de schouder. Soms beweegt het schouder gewricht zelf niet goed en soms werken de schouder spieren niet goed genoeg. Slechts in enkele gevallen is er iets in de schouder kapot of beschadigd. Vaak gaat schouder pijn niet vanzelf over. Mensen lopen vaak te lang door met de gedachten dat het vanzelf wel over gaat. Dit is vaak ook het geval maar niet altijd.

 

Het schouder gewricht.

Het schouder gewricht bestaat uit kop van de bovenarm en een kom van het schouderblad.  Samen met het sleutel been zijn dit de botten die samen de schouder gordel vormen. Rondom het gewricht bevind zich een ingewikkeld stelsel van kapsel, pezen, band en spieren. Het schouder gewricht is normaal gesproken een zeer bewegelijk kogel gewricht.

Wat kunt u zelf doen bij schouder klachten?

Het is belangrijk om te blijven bewegen. Probeer uw dagelijkse activiteiten te blijven uitvoeren en pas ze aan waar nodig. Als een bepaalde beweging de schouder klachten erger maakt, kunt u deze beter niet meer doen. Doen veel bewegingen pijn, probeer dan om een paar keer per dag uw schouder verschillende kanten op te bewegen. Wissel bewegingen af. Raadpleeg een deskundige voor advies op maat.

Negatieve maar ook positieve gedachten hebben invloed op uw herstel. Hoe meer zorgen u zich maakt, hoe minder snel u herstelt. Het is heel begrijpelijk dat u zich zorgen maakt. Het kan helpen om informatie over uw klachten te krijgen zodat u weet waar u aan toe bent en wat u kan verwachten.

Voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten, niet of minder roken helpt bij uw herstel.
Het is goed om actief te blijven, in huis of op uw werk. Misschien dat u de eerste paar dagen uw werkzaamheden wat moet aanpassen of ze wat langzamer moet doen. Belangrijk is om actief en in beweging te blijven.
Een éénmalig consult bij de fysiotherapeut / manueel therapeut kan u helpen om in te schatten met wat voor type klachten u te maken heeft, wat u kunt verwachten en welke adviezen specifiek voor u van toepassing zijn.

Hieronder staan een aantal klachten opgesomd die veelal voorkomen in de fysiotherapie praktijk:

  • Fysiotherapie bij Subacromiale schouderklachten
  • Fysiotherapie bij Frozen shoulder
  • Fysiotherapie bij scapulaire Dyskinesie
  • Fysiotherapie bij instabiliteits klachten.

Naast deze klachten kan er natuurlijk nog veel meer aan de hand zijn met de schouder, zoals een schouder uit de kom. Echter zijn hier alleen de meest voorkomende schouderklachten beschreven die we in de praktijk bij ons tegenkomen.

Subacromiale schouderklachten

Wat zijn Subacromiale schouderklachten

De term “SubAcromiaal PijnSyndroom” afgekort als SAPS zijn klachten die voortkomend uit aandoeningen van structuren in de subacromiale ruimte, meestal veroorzaakt door inklemming van de rotatorcuffpezen, slijmbeurs of lange bicepspees. Hoewel schouder klachten relatief vaak voorkomen, blijkt het moeilijk om de juiste diagnose te stellen. De klachten bestaan uit pijn die patiënten s ’nachts uit de slaap kan houden en verergert bij bewegen van de arm. Draaien van de arm in zijwaarts geheven stand geeft vaak pijn. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm, de elleboog of de hand en zijn er tintelingen in de hand. Boven hoofdse werkzaamheden verergeren de klachten. De pijn wordt met name ervaren vanaf de schouder tot in de bovenarm.

Fysiotherapie bij Subacromiale schouderklachten.

Vanuit de orthopedische en fysiotherapie hoek wordt tot nu toe veel meer de nadruk gelegd op de anatomische oorzaak, vandaar dat daar de naam “impingement syndroom” standaard is.
Echter, de hypothese van mechanische “impingement” van de rotator cuff onder het acromion lijkt steeds minder sterk onderbouwd te zijn. De fysiotherapie behandeling van deze klachten bestaat uit verschillende fase. Omdat deze klachten regelmatig terug kunnen komen is er een gestructureerde aanpak opgezet. Deze zal bestaan uit het verbeteren van de pijn, met name ’s nachts. Dit kan ook met behulp van bepaalde medicatie (Nsaid’s). Daarna zal de fysiotherapie behandeling steeds meer overgaan naar oefentherapie.

Frozen Schouder

Wat is een Frozen schouder?

Frozen schouder of Adhesive capsulitis is een musculoskeletale aandoening die regelmatig wordt gezien in de fysiotherapie praktijk. De meeste frozen schouder komen voor in de leeftijd tussen de 40-60 jaar. Een frozen schouder is zeldzaam bij mensen onder de 40 jaar . Frozen schouder komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het karakteriseert zich door een spontaan opkomende pijn met geleidelijk toenemende progressieve afname van de schouder mobiliteit wat leidt tot een afname van functie van de schouder gordel. De niet dominante schouder is iets vaker aangedaan dan de dominante schouder. Een frozen schouler is een pijnlijke en stijve aandoening wat goed reageert op intra-articulaire steroide. Het gewrichtskapsel is verdikt en ontstoken.

Fysiotherapie bij een frozen shoulder.

Er zijn 3 fases waarin een frozen shoulder zich kan bevinden.

Pijnlijke fase: Stekende pijn en constante zeurende pijn, voornamelijk in de nacht. Er is meestal geen duidelijke oorzaak. De pijn verergert en blijft gemiddeld 2-9 maanden aanwezig met toenemende stijfheid. De klachten reageren niet of nauwelijks op NSAID’s. In deze fase kan de fysiotherapeut vooral  mobiliseren op geleide van de pijn.

Stijfheidsfase: De stijfheidsfase duurt gemiddeld 3-12 maanden, maar kan veel langer duren. De stijfheid manifesteert zich in alle bewegingsrichtingen en beperkt de betrokkenen ernstig in de ADL activiteiten. Met name de exorotatie is vrijwel onmogelijk, zowel in de passieve als actieve richting. Betrokkene heeft vaak moeite met slapen. Ook in deze fase behandeled de fysiotherapeut op geleide van pijn.

Herstel fase: De mobiliteit neemt langzaam weer toe, normaal gesproken binnen een periode van 5-26 maanden met een gemiddelde van 30 maanden. In deze fase kan de spierkracht weer worden opgebouwd en word er gestreefd naar een volledige mobiliteit van de schouder door de fysiotherapeut.

Scapulaire Dyskinesie.

Wat is scapulaire Dyskinesie?

Het is moeilijk om scapulaire(schouderblad) beweging te meten vanwege de relatief diepe ligging van het schouder blad. Maar ook vanwege de overliggende spieren en de potentieel complexe natuur van de positie en beweging van het schouderblad tijdens armbewegingen en functionele taken. Scalulaire dyskinesieis het verkeerd meebewegen van het schouder blad tijdens het bewegen van de arm. Vaak wordt dit gevonden in combinatie met andere schouder klachten. Echter is de precieze relatie hiertussen niet duidelijk is. Scapulaire dyskinesie kan zowel de oorzaak als het gevolg zijn van een schouder blessure. Het kan klachten aan de schouder verergeren of de fysiotherapie behandeling en uitkomst nadelig beïnvloeden.

Fysiotherapie bij scapulaire Dyskinesie.

Tijdens het fysiotherapie onderzoek van de schouder wordt er gekeken naar het bewegen van het schouder blad en met of deze een andere stand aanneemt dan de andere zijde. Door met de arm en dezelfde bewegingen voorwaarts en zijwaarts te maken kan de fysiotherapeut kijken of er een verschil is tussen het linker schouderblad. Aangeraden wordt om Dynamische Scapulaire dyskinesie testen toe te passen om te kijken of dit van invloed kan zijn op het herstel van de klachten. Tijdens de fysiotherapie behandeling moet ernaar worden gestreefd om de schouder zou mobiel mogelijk te krijgen zonder bewegingsbeperkingen. Hierna is het goed dat er weer een goede balans ontstaat tussen de spieren rondom de schouder. Dit kan door middel van kracht en/of reactie training.
Er zijn 4 verschillende vormen van scapulaire dyskinesie met elk een aparte aanpak. Hiervoor het dus belangrijk dat de juiste diagnose wordt gesteld door de fysiotherapeut.

Schouder instabiliteit

Wat is schouderinstabiliteit?

Schouder instabiliteit is een klacht die we in de fysiotherapie praktijk veel voor zien komen bij sporters of bij mensen die een trauma hebben gehad, zoals een val. Bij schouder instabiliteit is er een te grote beweeglijkheid van de schouder. Dit kan verschillende oorzaken hebben. deze gaat dan regelmatig (bijna) uit de kom. Dit wordt ook wel een schouder (sub) luxatie genoemd. Schouder instabiliteit kan ook veroorzaakt worden doordat de spieren rondom de schouder de kop van de schouder niet goed of niet goed genoeg in de kom kunnen centreren.

Schouderinstabiliteit komt vooral voor bij jongere mensen, omdat deze bijna altijd wordt veroorzaakt door een ongelukkige beweging of val. Bij mensen van middelbare of oudere leeftijd komt schouderinstabiliteit ook voor. In deze levensfases scheuren echter vaker de pezen dan het labrum en de banden. Een instabiele schouder kan het gevolg zijn.
Chronische instabiliteit zorgt voor verschillende klachten en symptomen. Een vaak voorkomende (sub)luxatie (schouder uit de kom) is er daar één van. Bij een subluxatie verschuift de schouder in bepaalde posities en kan de schouder los aanvoelen. Een subluxatie gebeurt vaak wanneer de hand boven het hoofd wordt gehouden, zoals bijvoorbeeld bij gooien. Het geeft een acute pijn, alsof er iets verschuift in de schouder. Wanneer de schouder uit de kom is geweest kan de schouder zó los worden dat er steeds vaker luxaties optreden. Dit kan een probleem worden, vooral als de schouder niet vanzelf terug in de kom schiet en men telkens naar de spoedeisende hulp moet. Een schouder luxatie is heel duidelijk merkbaar. Het is direct erg pijnlijk en de schouder ziet er abnormaal uit. Elke schouder beweging is pijnlijk.

Wat zijn de oorzaken van schouderinstabiliteit?

Een schouder uit de kom kan veroorzaakt door een val of een ongeluk. Het gewrichtskapsel en de banden kunnen bij een val opgerekt en te lang worden, inscheuren of afscheuren. Wanneer banden uitrekken zijn, zijn ze te los geworden en moeten de spieren daarom heen harder werken.  De kraakbeenrand rondom de kom van de schouder kan hierdoor ook schade oplopen, deze kraakbeenrand zorgt ervoor dat de kop ten opzichte van de kom mooi blijft staan. Wanneer deze kraakbeenrand onder het midden van de kom los raakt heet dit een Bankart laesie. Helaas is dit met fysiotherapie niet te verhelpen en zal dit geopereerd moeten worden.


Spieren spelen een belangrijke rol bij de stabiliteit van de schouder. Wanneer de arm niet gebruikt wordt, worden de spieren in de arm niet gebruikt. De spierkracht neemt hierdoor af. De stabiliteit van het gewricht kan hierdoor verstoord raken, waardoor de kans dat de schouder opnieuw uit de kom raakt groter wordt. Sommige mensen hebben vanaf de geboorte aanleg voor slappe banden en kapsels, hierdoor is er steeds speling in het gewricht wat de kans op een schouder uit de kom vergroot. Ook mensen die hypermobiel zijn lopen een groter risico op een instabiele schouder. Bij hypermobiele mensen hebben de gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel meer elasticiteit. Hierdoor kan de schouder makkelijker uit de kom schieten.

Sommige sporten zoals honkbal, handbal en volleybal vraagt ook een ander belasting van de schouder. Door deze sporten wordt er meer exorotatie (het naar buitendraairen) van de schouder verwacht. Tijdens het werpen draait de schouder enorm veel graden per seconde. Deze beweging moet door de schouder spieren worden gestabiliseerd. Op het moment dat er door een blessure dit niet meer adequaat gebeurd kan dit leiden tot instabiliteitklachten. De fysiotherapeut kan met testen en een analyse van de schouder achterhalen waar het probleem zich bevind.

Fysiotherapie bij schouder instabiliteit.

Tijdens de fysiotherapie behandelingen gaat u samen met de fysiotherapeut aan de slag om de bewegelijkheid van de schouder zo goed mogelijk te krijgen en te behouden. Soms kan het zijn dat de schouder nadat hij uit de kom is geweest niet meer goed wil bewegen. De fysiotherapeut gaat deze dan eerst mobiliseren alvorens te gaan oefenen. Het oefenen van de schouder spieren en de juiste spieren help om op langer termijn de schouder weer stabiel te krijgen. De fysiotherapeut zal tijdens de fysiotherapie behandeling gaan werken aan reactie van de spieren en aan het versterken van de schouder.