Schouderinstabiliteit
Wat is schouderinstabiliteit?
Schouder instabiliteit is een klacht die we in de fysiotherapie praktijk veel voor zien komen bij sporters of bij mensen die een trauma hebben gehad, zoals een val. Bij schouder instabiliteit is er een te grote beweeglijkheid van de schouder. Dit kan verschillende oorzaken hebben. deze gaat dan regelmatig (bijna) uit de kom. Dit wordt ook wel een schouder (sub) luxatie genoemd. Schouder instabiliteit kan ook veroorzaakt worden doordat de spieren rondom de schouder de kop van de schouder niet goed of niet goed genoeg in de kom kunnen centreren.
Schouderinstabiliteit komt vooral voor bij jongere mensen, omdat deze bijna altijd wordt veroorzaakt door een ongelukkige beweging of val. Bij mensen van middelbare of oudere leeftijd komt schouderinstabiliteit ook voor. In deze levensfases scheuren echter vaker de pezen dan het labrum en de banden. Een instabiele schouder kan het gevolg zijn.
Chronische instabiliteit zorgt voor verschillende klachten en symptomen. Een vaak voorkomende (sub)luxatie (schouder uit de kom) is er daar één van. Bij een subluxatie verschuift de schouder in bepaalde posities en kan de schouder los aanvoelen. Een subluxatie gebeurt vaak wanneer de hand boven het hoofd wordt gehouden, zoals bijvoorbeeld bij gooien. Het geeft een acute pijn, alsof er iets verschuift in de schouder. Wanneer de schouder uit de kom is geweest kan de schouder zó los worden dat er steeds vaker luxaties optreden. Dit kan een probleem worden, vooral als de schouder niet vanzelf terug in de kom schiet en men telkens naar de spoedeisende hulp moet. Een schouder luxatie is heel duidelijk merkbaar. Het is direct erg pijnlijk en de schouder ziet er abnormaal uit. Elke schouder beweging is pijnlijk.
Wat zijn de oorzaken van schouderinstabiliteit?
Een schouder uit de kom kan veroorzaakt door een val of een ongeluk. Het gewrichtskapsel en de banden kunnen bij een val opgerekt en te lang worden, inscheuren of afscheuren. Wanneer banden uitrekken zijn, zijn ze te los geworden en moeten de spieren daarom heen harder werken. De kraakbeenrand rondom de kom van de schouder kan hierdoor ook schade oplopen, deze kraakbeenrand zorgt ervoor dat de kop ten opzichte van de kom mooi blijft staan. Wanneer deze kraakbeenrand onder het midden van de kom los raakt heet dit een Bankart laesie. Helaas is dit met fysiotherapie niet te verhelpen en zal dit geopereerd moeten worden.
Spieren spelen een belangrijke rol bij de stabiliteit van de schouder. Wanneer de arm niet gebruikt wordt, worden de spieren in de arm niet gebruikt. De spierkracht neemt hierdoor af. De stabiliteit van het gewricht kan hierdoor verstoord raken, waardoor de kans dat de schouder opnieuw uit de kom raakt groter wordt. Sommige mensen hebben vanaf de geboorte aanleg voor slappe banden en kapsels, hierdoor is er steeds speling in het gewricht wat de kans op een schouder uit de kom vergroot. Ook mensen die hypermobiel zijn lopen een groter risico op een instabiele schouder. Bij hypermobiele mensen hebben de gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel meer elasticiteit. Hierdoor kan de schouder makkelijker uit de kom schieten.
Sommige sporten zoals honkbal, handbal en volleybal vraagt ook een ander belasting van de schouder. Door deze sporten wordt er meer exorotatie (het naar buitendraairen) van de schouder verwacht. Tijdens het werpen draait de schouder enorm veel graden per seconde. Deze beweging moet door de schouder spieren worden gestabiliseerd. Op het moment dat er door een blessure dit niet meer adequaat gebeurd kan dit leiden tot instabiliteitklachten. De fysiotherapeut kan met testen en een analyse van de schouder achterhalen waar het probleem zich bevind.
Fysiotherapie bij schouder instabiliteit.
Tijdens de fysiotherapie behandelingen gaat u samen met de fysiotherapeut aan de slag om de bewegelijkheid van de schouder zo goed mogelijk te krijgen en te behouden. Soms kan het zijn dat de schouder nadat hij uit de kom is geweest niet meer goed wil bewegen. De fysiotherapeut gaat deze dan eerst mobiliseren alvorens te gaan oefenen. Het oefenen van de schouder spieren en de juiste spieren help om op langer termijn de schouder weer stabiel te krijgen. De fysiotherapeut zal tijdens de fysiotherapie behandeling gaan werken aan reactie van de spieren en aan het versterken van de schouder.