Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Subacromiale schouderklachten

Wat zijn Subacromiale schouderklachten

De term “SubAcromiaal PijnSyndroom” afgekort als SAPS zijn klachten die voortkomend uit aandoeningen van structuren in de subacromiale ruimte, meestal veroorzaakt door inklemming van de rotatorcuffpezen, slijmbeurs of lange bicepspees. Hoewel schouder klachten relatief vaak voorkomen, blijkt het moeilijk om de juiste diagnose te stellen. De klachten bestaan uit pijn die patiënten s ’nachts uit de slaap kan houden en verergert bij bewegen van de arm. Draaien van de arm in zijwaarts geheven stand geeft vaak pijn. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm, de elleboog of de hand en zijn er tintelingen in de hand. Boven hoofdse werkzaamheden verergeren de klachten. De pijn wordt met name ervaren vanaf de schouder tot in de bovenarm.

Fysiotherapie bij Subacromiale schouderklachten.

Vanuit de orthopedische en fysiotherapie hoek wordt tot nu toe veel meer de nadruk gelegd op de anatomische oorzaak, vandaar dat daar de naam “impingement syndroom” standaard is.
Echter, de hypothese van mechanische “impingement” van de rotator cuff onder het acromion lijkt steeds minder sterk onderbouwd te zijn. De fysiotherapie behandeling van deze klachten bestaat uit verschillende fase. Omdat deze klachten regelmatig terug kunnen komen is er een gestructureerde aanpak opgezet. Deze zal bestaan uit het verbeteren van de pijn, met name ’s nachts. Dit kan ook met behulp van bepaalde medicatie (Nsaid’s). Daarna zal de fysiotherapie behandeling steeds meer overgaan naar oefentherapie.