Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Triggerpoints en fysiotherapie

Triggerpoints komen voor in alle spieren in het lichaam. Een triggerpoint (spierknoop) is een kleine verkramping in de spiervezels al het gevolg van een slechte doorbloeding in die regio. Hierdoor kan de spier pijnlijk aan gaan voelen. Voor de fysio voelt het dan alsof er een bult in de spier zit. Op het moment dat de fysiotherapeut druk zet op dit gedeelte kan dit eerst erg gevoelig zijn. Het kan ook zo zijn dat u de pijn op andere plekken gaat voelen in het lichaam, vaak trekt dit dan verder de arm of het been in. Spierknopen komen eigenlijk altijd op vaste plaatsen voor in het lichaam. Dit maakt dat de fysio deze dan ook vaak snel kan vinden. Op deze plaatsen brengt het zenuwstelsel informatie over naar de spier.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Door een slecht houding, overbelasting of stress kunnen deze triggerpoints ontstaan. Maar ook door een blessure, ongeval of slecht bewegende gewrichten. De spier kan hierdoor zijn aangedaan en dit kan lijden tot triggerpoints. Spiervezels verkleven op deze plek met elkaar waardoor er een lokale ophoping van afvalstoffen ontstaat. Hierdoor wordt de spier pijnlijk en kan deze stijf aan gaan voelen. 

Elke triggerpoint heeft zijn eigen pijnpatroon, hierdoor kan de fysio onderzoeken welke spier is aangedaan. Deze patronen kunnen door de hele arm gaan of het hele been. Boven in de nek kunnen deze punten zelfs hoofdpijn veroorzaken. Deze patronen kunnen soms lijken op de patronen van een aangedane zenuw. De soort pijn is hierbij belangrijk om in kaart te brengen om dat hier het grote verschil in zitten. De uitstralende pijn vanuit de spieren word meer als een zeurende pijn ervaren en die van een zenuw meer als een schietende pijn. Aanhoudende triggerpoints kunnen op langer termijn voor vervelende klachten zorgen, u kunt hierbij denken aan het afknellen van zenuwen of bloedvaten. Door de langdurige spanning kunnen er zelfs aanhechtingsproblemen ontstaan.

Behandeling van triggerpoints.

Voordat we beginnen met de behandeling met worden vastgesteld of de triggerpoints de oorzaak is van de problemen of een gevolg van een ander probleem in het houdings- en bewegingsapparaat. In beide gevallen is het wel raadzaam om de triggerpoint behandeling mee te nemen in het totale plaatje van de behandeling. Het behandelen van de triggerpoint kan op verschillende manieren. De meest gebruikte manier door de fysio is het gebruik van diepe massage technieken of het aanbrengen van een continue druk, hierbij moet dan de pijn geleidelijk aan wegzakken. Sommige therapeuten hebben extra scholing ondergaan voor het gebruik van acupunctuurnaalden, dit wordt ook wel dry-needling genoemd. Afhankelijk van de voorkeur van de patiënt en fysio kan er een keuze worden gemaakt welke behandeling wordt toegepast. Echter kunt u ook zelf deze "massage" technieken toepassen. Gemiddeld zijn de klachten met behandeling van de fysio weer na 4-6 weken verholpen.