Manuele therapie

Bij Fysiotherapie Kraaijenzank bieden wij ook manuele therapie aan. Deze behandel is meestal gericht op klachten aan de wervelkolom zoals nek en rugpijn of hieraan gerelateerde klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, schouder en heupklachten. Manuele therapie richt zich als specialisme op klachten aan het bewegingsapparaat die zich uiten in het neuromusculoskeletale (NMS) domein en die samenhangt met beperkingen in activiteiten en participatie.(NVMT)

Een manueel therapeut heeft na zijn 4 jarige fysiotherapie opleiding een 3 jarige master gevolgd. Een Master Manueel Therapeut (MMT) heeft extra kennis op het gebied van wetenschappelijke diagnostiek, therapie, manuele en communicatieve vaardigheden. Manuele therapie wordt gebruikt om functiestoornissen van de gewrichten, spieren en zenuwen op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld pijn of stijfheid zijn. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken zoals manipulaties (kraken) op de gewrichten kunnen worden toegepast en de effecten van manuele therapie zijn vaak snel te voelen, verbetering van de bewegingsvrijheid en afname van pijn.

Met welke klachten naar de manueel therapeut?

Wanneer een gewricht slecht beweegt of pijnlijk is, kan manuele therapie effectief zijn en vaak direct na de behandeling merkbaar. De gewrichten kunnen beter en makkelijker bewegen, dit heeft een positieve invloed op de pijn . Enkele voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • lage rugklachten met of zonder uitstraling naar de benen,Manuele therapie
  • Nek-schouderklachten met of zonder uitstraling naar de armen,
  • Hoofdpijn klachten in combinatie met nekpijn,
  • duizeligheidsklachten bij het bewegen van de nek,
  • Heupklachten
  • schouderklachten
  • Rib- en borstpijn,

Tijdens de eerste afspraak zal blijken of en hoe de specifieke klacht verholpen kan worden. Hierna zal samen met u een behandelplan worden opgesteld om effectief en doelgericht de klachten aan te pakken.

De behandeling van de manueel therapeut.

Het doel van manuele therapie is het herstellen of verminderen van de functiestoornissen in gewrichten en de pijn. Het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten, het werk en in de sport. De manueel therapeut kent specifieke technieken die op gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren. Hiermee word de houding en bewegingen verbeterd. Mobilisaties, aangevuld met gedoseerde impulstechnieken ( manipulaties).Mobilisaties zijn een repeterende bewegingen toegepast in de beperkte bewegingsrichting van een gewricht. Manipulaties zijn een eindstandige mobilisatie, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid en impuls waarbij een knappend geluid kan ontstaan. Na de behandelperiode stuurt de manueel therapeut een rapportage naar de (verwijzend) huisarts en/of specialist.