Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Scheuermann

Wat is de ziekte van Scheurmann?

De ziekte van Scheurmann is een groeistoornis van de borstwervels. Dit kan er 1 zijn maar het kunnen er ook meerder zijn.  Er ontstaat hierdoor een kromming in de borstwervelkolom van de rug. De ziekte ontwikkeld zich langzaam, en is begint zich te vormen wanneer kinderen groeien. Pas op het moment dat de wervelkolom volgroeid is, gaat de ziekte over en stopt het vergroeien. De rug wordt na vergroeiing niet vanzelf weer recht. Patiënten hebben meestal geen pijn bij deze aandoening. Vaak komen zij bij de dokter terecht op het spreekuur. Dit is meestal omdat ze de kromming niet mooi vinden en willen dat hun rug mooi recht is. Toch is het belangrijk om de ziekte van Scheuermann zo vroeg mogelijk te behandelen: alleen in de groei kan de stand van de rug nog gecorrigeerd worden. Als de rug niet wordt behandeld, blijft een patiënt een kromme rug houden. Hiermee kunnen op latere leeftijd klachten ontstaan, zoals stijfheid, pijn, vermoeidheid en longproblemen. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van Scheuermann. Erfelijke factoren zouden hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Diagnose en onderzoek,

Meestal zijn het de ouders die als eerst zien dat de wervelkolom van het kind een andere stand vertoont dan normaal. Het gaat dan om een bollere stand. De schouderbladen staan ook meer naar voren gericht. Vaak komen deze kinderen bij een orthopeed terecht welke meestal een rontgon foto maakt van de wervelkolom. Dit is op dit moment het beste middel om een diagnose gemaakte te worden. Verder word de ernst van de aandoening gemeten volgens de methode van Cobb, welke ook een onderdeel is van het vaststellen van een scoliose.

Behandeling van de ziekte van Scheuermann

De behandeling van de fysiotherapeut bestaat uit verbeteren van de houding en versterken van de romp spieren met oefentherapie. De fysiotherapeut richt zich op het rekken van de borstspieren en voorzichtig door bewegen van de borstwervels. Verder richt de fysiotherapeut zich op het versterken van de rug strekkers op de hoogte van de borstwervels en de spieren die de schouderbladen naar elkaar toetrekken. De behandeling van de fysiotherapeut is er volledig op gericht om de kromming van de borst wervelkolom zoveel mogelijk tegen te gaan.