Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Lage rugpijn

Lage rugpijn en manuele therapie

Lage rugpijn is de meest voorkomende klacht die we binnen de fysiotherapie praktijk zien. Om als manueel therapeut een goed behandelplan op te kunnen stellen is er eerst een goede intake en fysiek onderzoek nodig. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor lage rugpijn. Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende klachten van lage rugpijn beschreven en in het kort uitgewerkt. Verder behandelen wij als manueel therapeut lage rugpijn volgens de KNGF-richtlijn lage rugpijn. 

 

A-specifieke lage rugpijn

Wat is a-specifieke lage rugpijn?

A-specifieke lage rugpijn wil zeggen dat er geen duidelijk naam of diagnose gegeven kan worden aan de rugpijn die aanwezig zijn. Een aantal vormen van specifieke lage rugpijn is bijvoorbeeld bechterew, scheuermann en artrose. Vormen van a-specifieke lage rugpijn zijn bijvoorbeeld stijfheid in de lage rug als gevolg van een geblokkeerde wervels of stijfheid in de spieren. De pijn kan alleen in de rug zitten of kan wat uitstralende klachten geven richting de billen en bovenbenen. De klachten zullen in de meeste gevallen onder de goede omstandigheden weer binnen 4-6 weken verdwijnen.

Behandeling voor lager rugpijn met manuele therapie of fysiotherapie.

De behandeling van a-specifieke lage rugpijn kan uit verschillende behandelmethodes bestaan. Voor het los maken van de rug kunnen er verschillende mobilisatie technieken of manipulaties gebruikt worden door de manueel therapeut. Oefeningen voor het verstevigingen van de romp spieren kunnen ook goed helpen bij deze rugpijn.