Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Discogene klachten.

Wat zijn discogene klachten?

 

Discogene klachten zijn klachten die zich aan de tussen wervelschijf bevinden. Tussen elke wervels bevind zich een tussen wervelschijf. Deze tussenwervelschijf zorgt voor demping waardoor ons lichaam en onze wervelkolom schokken op kunnen vangen tijdens het lopen, hardlopen, maar ook bijvoorbeeld als we vallen. Samen met het SI- gewricht is dit in het lichaam het gedeelte wat lengteas druk en schokken opvangt. De tussen wervelschijf bestaat eigenlijk uit 2 verschillende delen de buitenste laag, welke ervoor moet zorgen dat het binnenste gedeelte op zijn plek blijft. Je kan dit zien al bijvoorbeeld een hoop ballonen over elkaar, het is rekbaar en beweegbaar maar door de vele lagen ook stevig. Het binnenste gedeelte bestaat vooral uit vocht en dit is dan ook het gedeelte wat de schokken het meest op moet vangen. Het kan zo zijn dat er een aantal lagen van het buitenste gedeelte gescheurd zijn door bijvoorbeeld te lang voorover te hebben gestaan en in de tuin te hebben gewerkt. Ook kan dit ontstaan door door te draaien met de rug en tegelijk te recht overeind  te komen onder een last druk.

 

Fysiotherapie of manuele therapie bij klachten aan de tussenwervelschijf.

Belangrijk is dat in het begin de pijn onder controle komt. De pijn die bij deze klachten kan behoorlijk hevig zijn. Het los en spoepel houden van de rug is belangrijk en een goede balans tussen in en ontspanning. Het doen van oefeningen van de lage rug kan eigenlijk al gelijk beginnen. Verder kan het best een tijd duren voordat je klachten minder worden.

Deze rugpijn kan zich dan weer in de loop van de tijd herstellen, meestal 6-12 weken waarvan de eerste 2-3 de lage rugpijn behoorlijk hevig kan zijn.