Logo

Bel voor een afspraak
077 - 398 8838

Artrose en nekpijn.

Wat is artrose?

Artrose word in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is de meest voorkomende aandoening van het houding- en bewegingsapparaat. Het is een langzaam proces met wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Naast kraakbeenverlies kan er ook veranderingen plaatsvinden in het ondergelegen bot. Er kan woekering optreden van het bot aan de gewrichtsranden (osteofyten). Hierdoor kan het synoviale membraan (zorgt voor aanmaak van gewrichtsvloeistof) geprikkeld zijn, wat leidt tot gewrichtsontsteking.

Wat is nek artrose?

Nek artrose is dus letterlijk slijtage aan de gewrichten in de nek die zich tussen de 7 nekwervels bevinden. Het komt het vaakst voor op de onderste 2 niveau’s in de nek C5-C6 en C6-C7. De nek is op deze plek het meest kwetsbaar omdat hier de meeste druk en gewicht op komt ten opzichte van de andere nekwervels en om dat het een overgangsgebied is naar de borstwervels. De meeste mensen ervaren deze klachten als gewone nekpijn met daarbij stijfheid. Meestal is de stijfheid aanwezig in de eerste 30 minuten na het opstaan. Als de persoon dan wat heeft bewogen gaat het vaak steeds soepeler en neemt de nekpijn af.

Wat zijn de oorzaken van nek artrose.

Leeftijd kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van nekartrose. Hoe ouder we worden hoe meer ons lichaam te leiden heeft gehad. Ook kan het zo zijn dat de kwaliteit van de tussen wervelschijven afnemen waardoor deze afnemen in hoogte. Hierdoor komt er dan meer druk op de gewrichten tussen de wervels. Dit zorgt voor het versneld achteruitgaan van de kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht. Ook kan een lichamelijk trauma zoals een auto ongeluk een rede zijn waarom er versneld artrose optreed. Het lang in een verkeerde houding zitten, veel dezelfde beweging maken of inactiviteit kunnen andere redenen zijn voor artrose.

Manuele therapie en  nek artrose?

Als de gewichten eenmaal zijn aangedaan door artrose is de schade aan het kraakbeen is dit niet meer te herstellen. Dit betekend echter niet dat u hier pijn of hinder van hoeft te ervaren. Door een goed samengesteld behandelplan door de manueel therapeut kunt u er wel voor zorgen dat dit proces vertraagd of zelfs tot stilstand komt. Het is dan zeker nog mogelijk om de bewegelijkheid en de kwaliteit van het kraakbeen te optimaliseren. Als eerste zullen wij met u aan de slag gaan om de bewegelijkheid weer zo goed mogelijk te herstellen. Vervolgens gaat de manueel therapeut met u een oefenprogramma opstellen om de spierkracht en gebruik van uw nek te optimaliseren. Kraakbeen word gevoed door het gewrichtsvloeistof en deze word aangemaakt en goed door het gewricht verdeed tijdens het oefenen.  Het verbeteren van uw houding mag niet aan het plan van aanpak ontbreken.